HET PROJECT

Werk als vrijwilliger mee aan de ontsluiting van de originele persoonskaarten van koopvaardijkaarten uit de Tweede Wereldoorlog, onderdeel van de collectie van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. Tijdens dit crowdsourcingproject maken we samen de gegevens van Nederlandse bemanningsleden  inzichtelijk. Van vrijwilligers wordt gevraagd de informatie van de circa 66.300 persoonsgebonden kaarten in te voeren.
KOOPVAARDIJKAARTEN

Op de persoonskaarten staan demografische gegevens, zoals voor- en achternaam, religie, geboortedatum en burgerlijke staat van de opvarenden. Daarnaast bevatten sommige kaarten bijzondere persoonsgegevens, zoals data over overlijden, vermissing, scheepsrampen of internering. Ook informatie over desertie of (wan)gedrag kan op de kaarten opgenomen zijn. Er zijn verschillende varianten van de koopvaardijkaarten. Deze verschillen hebben betrekking op de opmaak en indeling van de gegevens op de kaart. De persoonskaarten zijn administratief in vier categorieën te verdelen: de grote handelsvaart, kustvaart, buitenlanders en cancelled.

Vrijwilligers kunnen vanuit huis de data van de persoonskaarten in een beveiligde webomgeving invoeren. Zij maken daarvoor gebruik van de scans van de kaarten.
 

CROWDSOURCING

Bij crowdsourcing helpen vrijwilligers bij het ontsluiten of beschrijven van documenten of foto's. De vrijwilliger bepaalt zelf welke bijdrage hij of zij levert aan het project. Vrijwilligers werken vanuit huis, in hun eigen tempo. 

Altijd al willen weten hoe Nederland er in de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw vanuit de lucht uitzag? Of welke voertuigen de Koninklijke Landmacht sinds de Tweede Wereldoorlog in gebruik had? Maandelijks verloot het NIMH enkele publicaties onder de deelnemers.

 
VRIJWILLIGER WORDEN?

Laat hieronder uw e-mailadres achter. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Dit is een bijzonder project: gezien de privacy-gevoeligheid van het materiaal vragen we u vooraf een verklaring te ondertekenen, waarin u belooft het materiaal niet te verspreiden. U vindt de verklaring hier.
Nederlands Instituut voor Militaire Historie
Van Alkemadelaan 786, 2597 BC Den Haag
Postbus 90701, 2509 LS Den Haag